Percepția timpului la câini: cum funcționează creierul animalului

Caine

Câinii sunt animale care trăiesc în momentul prezent și au o percepție a timpului diferită de cea umană. Acest lucru se datorează faptului că, creierul câinelui este structurat diferit față de al nostru. Creierul unui câine este mai mic decât cel uman, astfel încât el are mai puțin spațiu pentru a procesa informațiile. Ceea ce înseamnă că el percepe lumea prin intermediul mirosurilor și sunetelor, în timp ce noi o percepem vizual. De asemenea, un alt mod în care funcționează creierul animalului este faptul că el are un singur lob temporal, în timp ce noi avem doi.

Acest lucru explică de ce câinii sunt atenți la mirosuri și sunete, pentru că aceste informații sunt procesate în același lob temporal, în timp ce informațiile vizuale sunt procesate în cele două loburi temporale. Acest lucru le dă câinilor un simț al prezentului mai bun decât al nostru și face ca ei să fie mai conectați la sentimentele și gândurile lor. Câinii trăiesc în prezent și nu se gândesc la trecut sau viitor, ceea ce înseamnă că acordă o atenție deosebită momentelor prezente și se bucură de ele. De asemenea, ei pot fi recunoscatori pentru cadourile primite și ne arată asta prin prietenia lor necondiționată.

Oamenii de știință au descoperit că animalele mai mici cu metabolisme mai rapide percep de obicei viața în mișcare lentă ca o cameră de mare viteză.

Animalele mai mari și animalele cu metabolism mai scăzut văd de obicei lucrurile la o rată de cadre mai mică. Țestoasele sunt un exemplu de animale cu metabolism lent și rate scăzute de percepție. Ele văd lumea cu doar 15 cadre pe secundă. Deci, în ochii unei broaște țestoase uriașe, ne mișcăm ca o muscă.

Oamenii de știință au concluzionat că percepția este dictată de metabolism, conservarea energiei și interacțiunile cu mediul nostru, care sunt reglate fin de-a lungul mileniilor. Cu toții percepem lucrurile în ritmuri diferite din motive diferite, toate legate de metabolism și stil de viață.

Ce este percepția timpului la câini?

Toate animalele percep timpul, însă câinii au o percepție a timpului mult mai dezvoltată decât alte specii. Aceasta se datorează faptului că creierul câinelui este mai mare și are mai multe celule nervoase decât alte animale. Cercetătorii au descoperit că ei pot distinge între sunete de frecvențe diferite și pot auzi sunete pe care oamenii nu le pot auzi. De asemenea, câinii pot percepe mișcarea mult mai bine decât oamenii. Toate aceste caracteristici ale creierului câinelui contribuie la o percepție mult mai bună a timpului.

Cei mai mulți oameni cred că animalele simt timpul în moduri diferite față de noi, însă studiile arată că există o legatură foarte strânsă între cum percep timpul câinii și cum percepem noi, oamenii. Cercetătorii susțin că animalele au învățat să se adapteze la mediul lor și să perceapă schimbarea temporară mult mai bine decât omenește. De exemplu, câinii pot simti schimbarile atmosferice dinaintea unui dezastru natural sau pot prezice momentele în care familia le va oferi alimente sau afectiune. Aceste abilitati ale câinilor demonstrează faptul ca acestia au o foarte bună intelegere a conceptelor legate de trecerea timpului si perceperea acestuia.

Cum detectează câinii schimbarea de timp?

Cerul înstelat, zgomotele de fond și mirosurile pot fi factori care contribuie la percepția timpului la câini. De asemenea, câinii pot să reacționeze în funcție de ritmurile biologice ale corpului lor, cum ar fi bătăile inimii și ritmul respirator.

Care sunt modalitățile în care câinii percep timpul?

Când vine vorba de percepția timpului, câinii sunt mult mai asemănători oamenilor decât alte animale. Studiile au arătat că ei pot să rețină între 2 și 5 minute înainte de a uita un lucru. Acest lucru este asemănător cu capacitatea umană de a reține informații pentru o perioadă scurtă de timp. Ceea ce este interesant este faptul că aceștia par să fie conștienți de trecerea timpului și pot anticipa evenimentele viitoare. De exemplu, un studiu a arătat că patrupedele care stau la coadă pentru hrana lor se uitau în jur după proprietarul lor după ce acesta dispare din vedere, chiar și atunci când nu era programat să le aducă mâncare. Acest comportament arată că câinii pot anticipa evenimentele viitoare și se așteaptă ca proprietarul să revină la un moment dat.

Cercetare și experimente pe subiectul percepției temporale la câini

Cercetarea și experimentele efectuate până în prezent au arătat că percepția timpului la câini este mult mai complexă decât se credea inițial. Creierul animalului este capabil să proceseze informații legate de timp și să le utilizeze în diverse scopuri, cum ar fi adaptarea la schimbările din mediul înconjurător. Pe baza acestor studii, se pare că câinii au o percepție temporală rudimentară, care le permite să faciliteze diferite activități precum alergarea și prinderea unei prade.

Unul dintre cele mai faimoase studii despre percepța timpului la câini a fost publicat în 2011. Câinii fără antecedente de anxietate de separare au fost lăsați singuri acasă pentru diferite perioade de timp. Au fost colectate date despre comportamentul și ritmul cardiac al câinilor în aceste perioade.

Cercetătorii au descoperit că, cu cât câinii au fost separați mai mult de stăpâni, cu atât răspunsul lor emoțional a fost mai intens când stăpânii lor s-au întors. A fi lăsat singur timp de două ore sau mai mult a declanșat entuziasmul câinilor la întoarcerea stăpânilor. Autorii au concluzionat că aceștia sunt afectați de timpul în care sunt lăsați singuri.

25/01/2023