Etica inteligenței artificiale și a roboților

Inteligenta artificiala

Introducere in Inteligența Artificială și Robotică

Inteligența artificială (AI - Artificial Intelligence) este un domeniu în care se folosesc sisteme computerizate pentru a realiza anumite sarcini care, în mod obișnuit, ar necesita inteligență umană. Robotica este o ramură a inteligenței artificiale care se concentrează pe proiectarea și construirea de mașini capabile să efectueze activități fizice sau mentale în locul oamenilor. Aceste două domenii pot genera multiple provocări etice atunci când este vorba de relația dintre oameni și mașinile inteligente.

Etica in dezvoltarea IA si a Robotilor

Dezvoltarea inteligenței artificiale și a roboților este un domeniu care a stârnit multe discuții despre etică. Acestea sunt tehnologii care pot transforma în mod semnificativ societatea și, prin urmare, provoacă întrebări etice importante. În ceea ce privește etica inteligenței artificiale, există o serie de probleme legate de privarea oamenilor de locuri de muncă, manipularea emoțională și Marketing AI-ul. Toate aceste probleme reprezintă riscuri reale pentru societate și ar trebui luate în considerare atunci când se dezvoltă IA.

O altă problemă etică legată de IA este riscul unei singure persoane sau a unei companii monopolizând această tehnologie. Dacă doar o anumită persoană sau companie posedă capacitatea de a face inteligenţa artificială, acest lucru ar putea limita accesul public la această tehnologie. În ceea ce privește robotul, eticile aici se bazează pe principiul egalității și nu discriminării între oameni și mașini. Acesta se referă la utilizarea corectă a roboţilor, evitarea folosirii lor de către unii ca instrument al violenţei și menținerea controlului asupra robotilor pentru a nu provoca pericol celor din jur. În plus, companiile trebuie să fie transparente cu privire la modul în care utilizează IA și robotica și să pună mai mult accent pe asigurarea unei responsabilităţi sociale adecvate faţă de aceste tehnologii. Etica în dezvoltarea inteligenței artificiale și a noilor tehnologii este esențială pentru asigurarea că vor fi folosite în mod corect.

Scopul real al INVENȚIILOR umane

Omul a încercat să creeze un robot care să-i ajute în activitățile de zi cu zi, pentru a ușura munca și a petrece mai mult timp cu familia. Dar scopul real al acestor invenții este să omoare omul. Aceasta este viziunea lui Elon Musk, co-fondator al SpaceX și Tesla. Cu toate acestea, alte personalități precum Bill Gates și Stephen Hawking cred că inteligența artificială va avea un impact pozitiv asupra oamenilor. Etichetele inteligenței artificiale și ale roboților au fost create pentru a ne aminti că aceste tehnologii vor fi folosite pentru binele nostru.

Scopul real al invențiilor umane este de a face viața mai bună și mai ușoară pentru oameni. Tinerii pot folosi un robot ca mentori educaționali, iar bătrânii pot avea parte de asistență medicală eficientă și sigură. De asemenea, roboții vor putea rezolva probleme grele cum ar fi procesarea datelor sau monitorizarea stocurilor. Acest lucru le va permite oamenilor să se concentreze pe activitățile mai importante și să ofere asistență fiecărui individ, indiferent cât de complicat sau simplu e cazul lui.

Impactul social la nivel global al IA si roboților

Inzaghi (Universitatea La Sapienza, Italia) apreciază că impactul social al inteligenței artificiale și roboților asupra oamenilor de rând este unul central în cadrul discuțiilor referitoare la etică acestor tehnologii. El susține că, în prezent, se poate vorbi despre o "amenințare globală" a inteligenței artificiale și roboților din punctul de vedere al distribuției veniturilor și exacerbării schimbărilor climatice. De exemplu, în urmă avansului roboticii în industrie, se estimează că până în 2030 peste 25 de milioane de locuri de muncă vor fi pierdute. În plus, apariția autoturismelor fără șofer amenință cu 1,25 milioane de decese anuale din cauza accidentelor rutiere (Folger, 2018). Mai grav decât atât este faptul că aceste schimbări au un impact negativ disproporționat asupra femeilor, tinerilor și persoanelor din zonele defavorizate din punct de vedere economic.

Totodată, ducerea la îndeplinire a diferitelor sarcini presupune consolidarea ciberneticii și automatizării, ceea ce poate genera atacurile informatice și amenințări grave la adresa confidențialității datelor personale. Analiză datelor stocate în cloud-uri inteligente, precum și interpretarea lor de către algoritmi, poate crea dezechilibre în ceea ce privește libertatea individuală și controlul asupra informațiilor. Există astfel un risc real că discuțiile private sau informațiile sensibile ale persoanelor să fie accesate fără permisiune sau chiar folosite pe scară largă în scopuri de marketing neetice (Mavrommatis, 2019). Cu toate acestea, inteligență artificială și roboticii aduc și avantaje importante atât pentru sectorul public cât și pentru cel privat.

Într-o lume caracterizată prin accelerarea ritmului de productivitate și schimbări dinamice, apariția tehnologiilor avansate precum inteligența artificială au oferit oportunități fără precedent în ceea ce privește eficientizarea proceselor și îmbunătățirea experienței clienților. În plus, automatizarea serviciilor medicale poate aduce reducerea numărului de intervenții chirurgicale nereușite și consolidarea protecției datelor personale (Ghazal et al., 2020). Prin urmare, măsurile luate la nivel global pentru reglementarea silită a AI și roboticii trebuie să se axeze pe produse inteligente care să aducă beneficii și nu doar costuri oamenilor.

Cazuri concrete despre utilizarea inteligenței artificiale

Cazurile concrete privind utilizarea inteligenței artificiale și a roboților sunt numeroase. În unele domenii, aceste tehnologii au deja o contribuție semnificativă la ameliorarea calității vieții umane. De exemplu, inteligența artificială este folosită pentru a oferi asistență medicală mai eficientă și mai precisă, pentru a spori siguranța traficului rutier și pentru a automatiza anumite activități industriale periculoase pentru oameni.

Roboţii sunt, de asemenea, utilizaţi în situaţii în care există un risc ridicat de accidentare sau chiar moarte, cum ar fi deminarea terenurilor minate. Există destule domenii în care inteligenţa artificială şi roboţii potrivit celor mai recente cercetări au un impact pozitiv şi sunt foarte utile. De exemplu, inteligenţa artificială este folosită pentru a analiza datele globale massive și pentru a identifica tendințe economice, precum și patologii în cadrul telecomunicațiilor sau sectoarelor financiare.

Emoţia artificială poate fi folosită pentru a crea softuri care să faciliteze comunicarea cu persoanele cu handicap cognitiv. Roboţii sunt de asemenea folosiţi în agricultură și transport maritim pentru a asigura transportul alimentelor, precum și pentru a curăța suprafeţele maritime. În cele din urmă, inteligenţa artificială şi roboţii pot fi folosiţi pentru a automatiza anumite sarcini fizice și mentale în vederea creşterii productivității și eficienței economice. De exemplu, programele de inteligenţă artificială sunt folosite pentru a optimiza procesele de fabricare şi pentru a reduce duratele de livrare în cadrul industriilor producatoare. Roboţii moderni sunt folosiţi pentru a face locuri de muncă mai confortabile și mai sigure, astfel încât angajații să poată focaliza pe creativitate și inovare.

17/03/2023