Jimmy Carter: Biografia și Realizările fostului președinte al SUA

Jimmy Carter

Cine este Jimmy Carter?

Jimmy Carter este un om de știință, scriitor și politician american care a servit ca al 39-lea președinte al Statelor Unite ale Americii între anii 1977-1981. Născut în Georgia, Carter a urmat Universitatea Georgia și Academia Navală Americană. După absolvire, s-a alăturat marina americană și a servit în timpul Războiului Coreean. Reîntors acasă, Carter s-a apucat de afaceri agricole și a tras concluzia că trebuie să lupte pentru drepturile oamenilor. S-a implicat activ în politicile publice locale și statale din Georgia și a fost numit guvernator al statului în 1972.

Patru ani mai târziu, a candidat la președinția SUA și a câștigat alegerile cu cel mai mare procent de voturi din istorie până atunci. În timpul mandatului său în funcție, a rezolvat conflictele legate de Canalul Panama și de Teritoriile Palestinienilor și a promovat digitalizarea guvernului. După terminarea mandatului, Carter s-a consacrat carierei sale umanitare printr-o serie de proiecte și activități conduse sub numele Jimmy Carter Center. A fost recompensat pentru eforturile sale cu Premiul Nobel pentru Pace în 2002.

Identitatea lui Carter ca președinte al Statelor Unite

Jimmy Carter a fost al șaptelea copil al lui James Earl Carter Sr. și Lillian Gordy Carter. S-a născut la 1 octombrie 1924, în orașul american Plains, Georgia. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Carter a servit în Marina Regală a Statelor Unite ale Americii. După război, s-a întors acasă și a urmat cursurile Universității Georgia, absolvind cu o diplomă în inginerie nucleară. Apoi, Carter a acceptat un post de inginer la Centrul Național pentru Cercetarea Atomului (National Reactor Testing Station). În anii ‘60, politica lui Jimmy Carter era puternic influențată de valorile religioase și convingerile personale. Acesta considera că toți oamenii ar trebui să fie tratați egal și ar trebui să aibă acces la educație și servicii medicale de calitate.

În 1976, Carter a ales Partidul Democrat pentru președinția Statelor Unite și a câștigat alegerile fiind primul democrat care a câștigat președinția după opt ani. În timpul mandatului său, el a introdus programe de reformă socială și de dezvoltare economică, a semnat tratate diplomatice, inclusiv Acordul Panama Canal, și a lansat Campania Energia Solară și Programele Naţionale pentru Pacea Umanitară. În 1980 el nu a putut să reintre în funcţie ca preşedinte din cauza pierderii alegerilor prin vot popular cu Ronald Reagan. A rămas activ în politica externă și este recunoscut ca unul din cei mai influenți lideri post-prezidențiali.

Realizările lui Carter în chestiuni de interes public și personal

Carter a avut o carieră de succes în chestiuni de interes public și personal. A lucrat cu multe organizații non-profit și a adoptat cauze sociale importante. A fost, de asemenea, un bun scriitor și a publicat mai multe cărți. În chestiuni de interes public, Carter s-a concentrat pe rezolvarea conflictelor internaționale și pe promovarea drepturilor omului. A început prin a încerca să găsească soluții pentru conflictul din Iran, dar acestea nu au dat rezultatele așteptate. Carter a luat apoi decizia controversată de a începe sancţiunile economice împotriva Irakului pentru invadarea Iranului.

Cu toate acestea, după ce Saddam Hussein a anexat Kuweitul, popularitatea lui Carter a scăzut dramatic. În timp ce era preşedinte, Carter a semnat Legea de la Akaka, care a recunoscut drepturile și cultura populației indigene din Hawaii. De asemenea, el a luat măsuri pentru conservarea mediului și a încurajat programele solar-energie și cercetarea controlului natalităţii. În chestiuni personale, Carter se poate lăuda cu faptul ca s-a alaturat Organizaţiei Naţiunilor Unite ca membru onorific. El a semnat numeroase initiative în cadrul ONU si s-a implicat într-o serie de proiecte umanitare. A fondat Fundaţia Carter pentru Promovarea Păcii, care urmăreşte eforturile sale de prevenire şi rezolvare nonviolenta a conflictelor internaţionale.

Cum a reușit Jimmy Carter să schimbe raportul SUA cu alte țări?

Jimmy Carter a fost unul dintre cei mai activi președinți americani în privința relațiilor internaționale. A urmărit o politică de egalitate și drepturi umane pentru toate popoarele și țările. A avut o importanță deosebită în normalizarea relațiilor dintre SUA și celelalte state. Jimmy Carter a reușit să schimbe raportul SUA cu alte țări printr-o serie de acorduri și inițiative personale. În 1977, a semnat un acord de pace între Israel si Egipt, ceea ce a dus la încetarea războiului arab-israelian pentru prima oară în istoria recentă.

Acest acord a permis acţiuni mai puţin letale şi a oferit speranţe cetăţenilor din am bele state. De asemenea, Carter a încurajat normalizarea relațiilor SUA și China. El a invitat premierul chinez Deng Xiaoping să viziteze SUA în ianuarie 1979, ceea ce a dus la stabilirea oficială a relațiilor diplomatice între cele două state. Carter a făcut eforturi pentru a reduce expansiunea Sovietică din Europa de Est. A negociat Tratatul SALT II cu președintele sovietic Brejnev care limita numarul rachetelor nucleare pe care le puteau folosi ambii participanti. Prin acest acord, Carter i-a sfidat pe criticii săi politici interni și externi care au vrut să împiedice urmatorul tratat strategic.

Rolul activ pe care Jimmy Carter l-a avut in drepturile omului

După plecarea din funcția de președinte, s-a concentrat pe activități umanitare și a militat pentru pace și drepturile omului. A câștigat Premiul Nobel pentru Pace în anul 2002. Jimmy Carter a jucat un rol activ în promovarea păcii și drepturilor omului prin intermediul activităților sale umanitare. S-a concentrat in special pe monitorizarea alegerilor, lupta împotriva discriminării și abuzurilor făcute impotriva copiilor, și oferind asistență tehnică pentru rezolvarea conflictelor internationale.

De asemenea, s-a implicat activ în campaniile pentru control ul armelor nucleare, combaterea radiațiilor și eliminarea sărăciei extreme. Cea mai mare realizare a lui Jimmy Carter în domeniul promovarii păcii și drepturilor omului este Campania Carter pentru Drepturile Omului și Pacea Mondiala, pe care a fondat-o în 1982. Organizația se concentrează pe legiferarea drepturilor omului în întreaga lume. De asemenea, se străduieste să aducă pace și armonie prin intermediul dialogurilor directe cu factorii de decizie regionali și internaționali.

20/02/2023